top of page
Zoeken

GSM-gebruik achter het stuur : wat is nu verboden? Uw advocaat zal u informeren.


De Belgische wegcode werd in 2022 gewijzigd om de regels inzake smartphone-gebruik achter het stuur te verduidelijken.


De wet bepaalt nu dat de bestuurder - om tijdens het rijden een mobiel toestel te kunnen gebruiken - dit toestel in zijn voertuig moet bevestigen met behulp van een daarvoor bestemde houder.

Het is dus niet langer toegestaan om een telefoon (of een ander apparaat met een scherm) te gebruiken die gewoon in het voertuig is geplaatst (bijvoorbeeld op de passagierszetel) zonder dat deze aan een houder is bevestigd.


Bovendien vallen niet langer alleen telefoons onder het verbod, maar bijvoorbeeld ook computers en tablets.


Bestuurders kunnen nu worden gestraft en eventueel voor de politierechtbank worden gedagvaard als zij tijdens het rijden een mobiel apparaat met scherm in hun handen houden.

Het verbod geldt alleen als het voertuig niet stilstaat (voor laden/lossen of het ophalen van een passagier) en ook niet geparkeerd is.


Het begrip "stilstaan" moet correct worden geïnterpreteerd: als u in een file staat of stilstaat voor een verkeerslicht, gaat de wet er niet van uit dat u stilstaat (of geparkeerd staat).


U mag op dat moment dus niet uw telefoon opnemen om te bellen of een - zelfs snel - bericht te sturen. Meer info op de VIAS institute website.


Voor advies van een advocaat gespecialiseerd in strafrecht en verkeersovertredingen in Brussel, neem contact met ons op.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page